Ons wekelijks relatiegesprek

De meeste partners willen elkaar sparen door conflicten te vermijden. Op korte termijn lukt dit vaak, maar op lange termijn werkt dit veelal averechts. Onuitgesproken frustraties en irritaties die onder ‘het vloerkleed’ worden geveegd, verdwijnen niet en bepalen onbewust ons gedrag. Echter, wanneer er teveel ‘onuitgesproken dingen’ wordt opgehoopt, struikelen we er vanzelf over. Er kan dan een hevige ruzie ontstaan over een onbenullig voorval. Ook kan het zijn dat er weinig momenten geschikt zijn om een opmerking te maken die discussie op kan roepen. Het blijft belangrijk om tijd in te plannen om met elkaar te praten.

 

De basis voor een gezonde relatie is dat partners open en eerlijk naar elkaar toe zijn. Open en eerlijk over hun gevoelens en gedachten en daar zal je een plek voor moeten realiseren. Het is belangrijk om minimaal één moment in de week te hebben, waarbij je niet gestoord kunt worden en er alleen maar aandacht is voor elkaar.

 

Werkwijze; Partner 1 vraagt en luistert, partner 2 vertelt, daarna worden de rollen omgedraaid.

Stel elkaar de volgende vragen:

  1. Wat vond je leuk aan of met mij de afgelopen week?

 

  1. Waar ben je boos en/of verdrietig over geweest door wat ik gezegd of gedaan heb de afgelopen week?

 

  1. Heb je ergens spijt van wat je de afgelopen week al of niet hebt gedaan?

 

  1. Zit je nog iets dwars?

 

  1. Welke behoeftes heb je voor de komende week? Wat heb je nodig van mij, waarin zou ik van betekenis kunnen zijn?

 

  1. Is er nog iets niet gezegd, maar wat je toch kwijt wilt? Voel je nog boosheid, verdriet, schuld, schaamte, angst over iets wat je niet hebt genoemd of wilt benadrukken?

 

 Voor de  vragensteller: Wat vond je van dit gesprek en wat raakte je het meest of blijf je het meeste bij, van wat je partner heeft gezegd?

 

Rollen wisselen

Sluit af met een ritueel: bv. iets drinken, een knuffel of iets anders.

Succes!