EEN LIEFDEVOLLE ATMOSFEER IN HUIS?

Welke relatiemomenten zijn belangrijk?

 

Enkele tips uit de praktijk;

 

GEBRUIK JE PAUZEKNOP

Woorden wisselingen, meningsverschillen. Het is zo gemakkelijk om gevoelens af te reageren! Je wordt meegesleept door het moment. Je zegt dingen die je niet meent. Je doet dingen waar je later spijt van hebt. Je zou kunnen denken: "Als ik er niet zo diep in had gezeten, had ik nooit zo gereageerd!" Het vermogen om pas op de plaats te maken kun je ontwikkelen. Je kunt voor jezelf een pauzeknop indrukken door bijvoorbeeld tot tien te tellen of een teken (een afgesproken woord of gebaar) af te spreken met je partner als het jou teveel wordt. 

Dan spreek je af dat je mag stoppen, even weggaan of stil zijn, omdat je dat nodig hebt, maar beloofd dat je er dan zélf binnen 24 uur weer op terugkomt. Vaak kan je partner je die pauze dan wel geven. Wanneer je emoties dan wat gezakt zijn, kunnen jullie het nog eens rustig samen over de situatie hebben.

 

HUMOR HELPT

Ook gevoel voor humor blijkt een zeer belangrijke gave te zijn. Humor is gebaseerd op creatieve verbeeldingskracht, het vermogen om dingen op nieuwe grappige manieren met elkaar te combineren. Humor is een van de fundamentele elementen van een harmonieuze gezinscultuur. Niet de ander uitlachen, maar met het doel om er samen eens van een afstandje naar te kijken en elkaar te betrekken in jouw lachwekkende manier waarop je ernaar kijkt.

 

LIEFDE IS WERKEN

Het verlangen om lief te hebben is op zichzelf nog geen liefde… Liefde is een daad van wilskracht, een intentie waar een actie op volgt. Wilskracht brengt ook keuzes met zich mee. We hóeven niet lief te hebben. We kiezen ervoor om lief te hebben. Liefhebben is lief doen! En het mooie daarvan is dat het daardoor vaak weer bij ons terugkomt.