DEPRESSIEVE GEVOELENS IN RELATIES

Vanmorgen hoorde ik op het nieuws dat er veel depressieve gevoelens ontstaan in relaties momenteel. Dat is iets wat al jaren naar voren komt na een langere periode van samenzijn, bijvoorbeeld tijdens de zomer periode en de kerst periode.

WAT KAN JE HELPEN

-Je hoeft jezelf nog niet helemaal te snappen of ontcijferd te hebben wat er met je is, om het bespreekbaar te maken met je partner. Je partner kan je juist fijn helpen met je zoektocht. Wanneer je begint met, ‘Ik weet niet wat er is met mij maar het voelt niet zo goed, wil je eens met mij meedenken wat het kan zijn?’ Of, ‘Ik heb steeds maar die nare gedachtes, mag ik ze eens aan je vertellen, zodat je mee kan denken waar die vandaan kunnen komen?’ Of iets dergelijks. Het is belangrijk dat je je partner betrekt in je zoektocht, zonder hem/haar de schuld te geven. Je zal zien dat je dan veel verder komt samen. Wat er namelijk ook gebeurt is, je hebt het laten gebeuren, kennelijk was je er niet tegen opgewassen om het te voorkomen. Dus zoeken werkt dan beter dan iemand de schuld geven.

-Te vaak heb ik in het eerste consult al gehoord, ‘Zoveel heb je aan mij nog nooit verteld.’ Dat heeft vaak helemaal niets te maken met dat je partner je niets wil vertellen, maar met de vragen die gesteld worden. Als luisterende partner is het belangrijk dat je vragen stelt die gericht zijn op de ander en niet op jezelf. Zoals bijvoorbeeld, ‘Wil je mij eens vertellen wat er volgens jou aan de hand is? Of, wanneer merkte je dit voor het eerst? Of, Wat maakt dat je dat ging doen? Of, waardoor kon je het niet tegen mij vertellen? Of, welke invloed heeft dit momenteel op jou? Of, hoe kan ik herkennen wanneer ik iets aan je zou moeten vragen of voor je doen?’ etc.

-Depressieve gevoelens zijn vaak een teken aan de wand, een reden om eens goed na te gaan, wat doe ik eigenlijk wat mij energie geeft en wat doe ik wat energie kost en dan gaat het niet over een dag, maar minstens over een maand. Wanneer dat niet meer in balans is en het duurt te lang, gaat het lichaam reageren. Zie dit niet als een statisch iets maar als een signaal waar je iets mee kan.

-Waak ervoor dat je ‘logisch’ gaat beredeneren waar je goed aan zou doen. Ons denken is heel helpend in veel situaties, maar niet als het erom gaat wat goed voor ons is of als het over energie gaat. Dan wordt het erg belangrijk of ‘je ergens naartoe getrokken wordt of juist niet’ en dat is zeker niet altijd logisch, maar wel waar voor jou. Vertel daar vooral open over, in verwondering of verbazing. Bijvoorbeeld, ‘Moet je nou eens horen, nu dacht ik dat ik …. altijd leuk vond, maar ik voelde dat ik er eigenlijk helemaal geen zin in had, apart hé’ Of juist het omgekeerde, iets waarvan je altijd zegt het niet leuk te vinden, juist eigenlijk heel veel zin in had. Het mag een zoektocht in verwondering zijn.

-Wat wel bijna het allerbelangrijkste is, dat je het mag zien als een fase waar je zelf of samen in zit, dat betekent dat je de zoektocht samen aan mag gaan. Het gaat erom dat je samen gaat zoeken. Wat doen wij wat voor ons klopt en wat doen wij wat eigenlijk niet klopt. Niet dat je alles zomaar kan veranderen, (heb je bijvoorbeeld een ziek kind, dat is zwaar en niet zomaar te veranderen, hoe je de zorg doet en verdeelt is vaak wel naar te kijken) maar je kan het wel samen benoemen en bewust van worden, dat geeft vaak al lucht en heel vaak zie ik dan ook dat er toch wel kleine mogelijkheden komen om iets anders te gaan doen.

-Heb vooral geen haast om dingen te veranderen, maar zie het als een gezamenlijke zoektocht, als je de ander erbij betrekt voel je je vaak minder alleen. Zonder inzicht kan je niets ten goede veranderen. Eerst een goed beeld creëren van wat er nu precies speelt en dan pas gaan handelen, geeft vaak veel meer resultaat dan meteen gaan doen. Dan loert het gevaar dat je het toch weer alleen gaat doen en dus weer alleen bent.

Mocht je er niet samen uitkomen, dan help ik jullie graag op gang. Vaak heb ik heel snel door welke patronen ervoor zorgen dat je elkaar niet kunt begrijpen en kan ik jullie helpen een volgende stap te zetten. Dat doe ik graag en met aandacht.