éénrichting verkeer in je relatie

Vaak is één richting verkeer in een relatie te herkennen aan afgeslotenheid van één van de partners. Het meest zichtbare van het ‘gesloten’ denkproces is het gedrag. Dat gedrag is meestal de aanleiding tot conflicten en problemen. Het heeft gevolgen voor de ontwikkeling en het functioneren van de relatie.

 

In een relatie van een aantal jaren, ben je soms geneigd te reageren alsof er iets verloren is gegaan in de relatie, toch blijkt heel vaak, na onderzoek, dat de één richting beleving al vanaf het begin in de relatie aanwezig was. In de verliefde periode wil je daar vaak doorheen kijken. Eén richting in een relatie wil ook zeker niet altijd iets zeggen over de liefde die iemand voor je voelt. Er ontstaan vaak problemen als één van de partners onzeker en/of ontevreden is geworden over iets van de relatie.

 

Kenmerken kunnen zijn:

 

De verliefde fase

Interessant is hoe de partners elkaar leren kennen, waardoor het klikt en wat de eerste vonk doet overslaan. Vaak door de afwezigheid van een verborgen agenda, een originele, authentieke manier van leven, een overdonderende directheid, ontwapenende rustige stevigheid of door een bijzondere vorm van humor. Soms is het ook werklust, nauwkeurigheid, doen wat er moet gedaan worden in crisismomenten, wat de verliefdheid aanwakkert.

Vertel elkaar eens opnieuw, waarop je verliefd werd

 

Vormgeven aan het samen

Afgevraagd en afgetast wordt wat de relatie precies is, hoe dit past binnen jullie eigen manieren. Het ontbreekt soms aan intuïtie of aanvoelen van emoties in situaties. Dat er ‘iets’ bijzonder is, dat is vaak wel duidelijk, maar is dat nu samen iets doen, vriendschap, een relatie, en welke vorm van relatie? Er speelt al wel ‘iets’, maar je kunt je vinger er niet opleggen, het bijzondere van jullie samen overheerst.

Herken je dit? Herinner je dan eens hardop welk gevoel je had in deze fase.

 

Samenwonen

Het samen zijn, samenleven, samenwonen leefbaar maken wordt belangrijk. Waar partners onder één dak wonen, vraagt dat meer aanpassing bij het invoegen van elkaars gewoontes en ideeën. In deze fase bestaat de kans dat de één van de partners uit noodzaak teveel rollen gaat vervullen. Het wordt belangrijk om keuzes te maken bij conflicten en vooral realiseren welk gevoel je hieraan overhoudt en wat dit doet met je gedrag in de relatie. Vaak blijk je in deze fase al onbewust een tekort te ervaren.

Wie was de partner met teveel rollen?  Erken de opgenomen taak en erken het gevoel van tekort eens aan elkaar.

 

Verschillen

Niet zozeer de verschillen staan centraal als reden voor conflict, meer de manier om met de verschillen om te gaan. De verschillende karakters en een andere energiehuishouding kan bijdragen aan een gevoel van tekort, onvrede, onbegrip. In deze fase blijkt het belangrijk om te blijven checken, of de liefde voor elkaar afneemt, in deze fase blijken veel gevoelens van onzekerheid te ontstaan.

Benoem nog eens, met liefde, de verschillen tussen jullie.

 

Verwachting

Het belang om inzicht in jezelf en je partner te verwerven gaat een belangrijke rol spelen. Je bent in een fase beland, waarbij je ervan uitgaat dat de ander je behoorlijk kent en je creëert verwachtingen. Inzicht speelt een rol wanneer het gaat om elkaar met rust laten, afstand en nabijheid in te kunnen schatten, vragen aan elkaar te stellen, elkaar te volgen in ieders ontwikkeling, de mens achter de fouten te zien, de dreiging van onverklaarbaar gedrag los te laten … kortom een kans om elkaar te ontdekken in volledigheid. Verwachtingen kunnen nu een grote rol gaan spelen en kunnen een valkuil worden in de relatie.

Vertel eens welke verwachtingen je had van je partner. (reële en irreële)

 

Verwijten

Er zijn heel wat inspanningen nodig, om in harmonie met elkaar te leven. Over wie de meeste inspanningen verricht, ben je het meestal oneens.

Soms geloof je dat liefde alles kan overwinnen. Soms word je ongelukkig en overweeg je te scheiden. Je weet wel dat je niet altijd begrepen wordt, maar je hebt het nodig dat de ander je aardig en lief vindt en zich af en toe aan wil passen. Als je je partner alleen nog ziet als egoïstisch of zelfs narcistisch, perfectionistisch of pietluttig en er constant gewezen wordt dat er een moeilijke manier van communiceren is, kan de relatie een uitputtingsslag worden met alleen verliezers. Echter: “Veel verdragen en veel zwijgen, te weinig zeggen wat je bedoelt, is meestal niet goed omdat je je beide voordoet anders te zijn dan je bent”

Vertel eens aan je partner, welke inspanningen jij geleverd hebt voor jullie relatie.

 

Inzet en energie

Compensatie, en vooral het inzicht in de energie die daarin gestoken wordt, speelt een belangrijke rol in een relatie. Soms moet je zoveel compenseren, zoveel inspanningen doen om de relatie goed te houden dat er geen energie meer overblijft voor praten over wat écht moeilijk maar ook écht belangrijk is in het leven. Vaak gaat het leven zo snel voorbij dat er geen tijd lijkt om stil te staan bij wat wel en niet bijdraagt tot een betere relatie. Het gevolg kan zijn, dat je sneller moe wordt, sneller gestrest en minder kan relativeren.

Vertel eens wat écht belangrijk in je leven is en wat je zelf niet hebt gedaan en misschien je partner de schuld of het effect van heeft gekregen.

 

Hulpeloosheid in intimiteit

Jij of je partner kan een zekere hulpeloosheid of blindheid ervaren in de intimiteit beleving, niet steeds emotioneel beschikbaar zijn, beperkter je partner aanvoelen of minder soepel kunnen inspelen op onverwachte situaties. Je ervaart vaak een tekort aan communicatie, een tekort aan respect voor verschillen in waarden, normen, mens – en levensvisie, keuzes te respecteren, een beperkt analytisch vermogen en moeilijkheden om afspraken na te komen. Het gebeurt in deze fase snel dat intimiteit en genegenheid niet meer ervaren wordt.

Wanneer heb jij voor het laatst intimiteit en genegenheid ervaren?

 

Wat anderen zeggen…

Een vraag die de omgeving zich kan stellen: wat houdt die mensen bij elkaar? Vaak zijn dat factoren als; het hebben van kinderen, financiële bescherming, familiebanden, gemeenschappelijke interesses, een vriendenkring, een sociaal netwerk, een interessante baan, etc.

Probeer in een één richting verkeer relatie, niet te vervallen in algemene uitspraken die onrecht doen aan de complexe en veelzijdige werkelijkheid van je relatie. Elke mens is uniek en een relatie tussen twee mensen is uniciteit in het kwadraat. Daarnaast doet een één richting verkeer relatie je nadenken over de gangbare normen en waarden van jou in je relatie. Is een relatie zonder wederkerigheid per definitie een minderwaardige relatie?

Vertel eens wat voor jou het gevoel van één richting veroorzaakt. Vertel ook eens wat jullie bind in jouw beleving.