Omgaan met je partner in een moeilijke tijd

Raken jullie snel geïrriteerd? Hebben jullie steeds vaker ruzie om niets of communiceren jullie nauwelijks met elkaar?
Vijf tips om de lucht te klaren.

 

Verplaats je in de ander

Het belangrijkste middel om weer een liefdevolle relatie te krijgen is eerst de ander te willen begrijpen voordat je uitlegt wat er in jou omgaat. Je hoeft het niet met de ander eens te zijn om hem of haar te kunnen begrijpen. Je probeert ach-ter de ogen en gevoelens van de ander te kijken. Begrip is hét relatie medicijn. Afsnauwen, door zeuren of terugtrekken geeft alleen maar verwijdering.

Erken dat jullie in een gespannen situatie zitten

Zelfs al besluit je om iets leuks te gaan ondernemen, kan dat spanning veroorzaken? Alleen al erkennen dat er spanning dreigt in huis of dat alles wel heel somber is, lucht vaak al op.

Neem tijd samen

Worden jullie volledig opgeslokt door de gebeurtenissen en de moeilijke situatie waar jullie in verzeild zijn geraakt? En hebben jullie daardoor aldoor misverstanden over wie wat doet? Stap samen uit de drukte en neem de tijd voor een één op één avond of activiteit, een uitje of gewoon een goed gesprek met iets lekkers erbij. Dit kan helpen om samen weer op één lijn te komen. Als je kinderen hebt is het vaak helemaal moeilijk om tijd voor elkaar te maken. Neem een oppas of breng ze naar opa en oma en maak er een leuke avond van.

Rust uit!

Vermoeide en verdrietige mensen piekeren meer en kunnen daardoor chagrijniger zijn. Kortom, je zorgt niet goed voor elkaar. Voor een tijdje is dat niet heel erg, maar het kan zijn dat jullie relatie in een dip blijft zitten omdat jullie allebei simpelweg te moe zijn. Probeer meer rust in de dag in te bouwen door te wandelen of andere buitenactiviteiten. Een paar nachten goed slapen en je merkt waarschijnlijk dat je daarna weer wat vrolijker en flexibeler tegen je relatie aankijkt.

Relativeren helpt

Af en toe klagen en je hart eens luchten, over de situatie in je relatie kan helpen alles een beetje te relativeren. Naast een gesprek met vriendinnen, geeft een gesprek met een mannelijke vriend wellicht een verhelderende kijk op je relatie.

Even van een afstand naar je situatie kijken met iemand die het goed met beide voorheeft kan zorgen voor nieuwe energie en relatievering van de omstandig-heden.